Nowe produkty

Brak nowych produktów na tą chwilę

Wszystkim, którzy chcieliby sprawić przyjemność bliskiej osobie, polecamy kartę podarunkową - na dowolną, ustaloną kwotę - do wykorzystania w naszej księgarni (od zaraz, wysyłkowo:) i wrocławskiej kawiarni (po wznowieniu działalności:)! Szczegóły, pytania, informacje - fundacionlibroslibres@gmail.com. 

Para todos que quieran ofrecer un libro (mandamos a toda Polonia con DHL), un café o una copa de vino en nuestra librería en Wrocław (en cuanto acabe la locura epidemiológica)  - les ofrecemos una tarjeta de regalo (la cuota de abono puede ser la que indiquen). Detalles, preguntas y más información: fundacionlibroslibres@gmail.com.

 

 

 

LLIBRE de SENT SOVI.Średniowiczena katalońska księga kucharska

21,90 zł brutto

9788362261253

do koszyka

Inne produkty w tej samej kategorii: (13)

Średniowieczna, katalońska księga kucharska - przetłumaczona na język polski, w naukowym, fachowym opracowaniu Rafała Hryszko.

  • Kraków : Historia Iagellonica, 2010

 

ss. 215

Format A5

Oprawa miękka

ISBN 978-83-62261-25-3

Llibre de Sent Soví (pol. Księga Sent Soví) to najstarsza znana katalońska księga kucharska, a zarazem jedna z najwcześniejszych kompilacji przepisów powstałych w kręgu cywilizacji chrześcijaństwa zachodniego u schyłku średniowiecza. Zbiór pochodzący prawdopodobnie z 1. poł. XIV w. obejmuje receptury przygotowywania 72 dań, spośród których przeważającą część stanowią wskazania dotyczące rozmaitych potraw mięsnych, szeregu wykwintnych sosów do dań mięsnych i rybnych, przystawek warzywnych czy owocowych, dań mącznych, głównie o płynnej konsystencji. Na kartach tego źródła znajdują się najwcześniejsze wzmianki o typowych potrawach kuchni katalońskiej (w tym o powszechnie używanych również w dzisiejszych czasach sosach, takich jak picada i sofregit), jak też wiadomości na temat różnorodnych składników wykorzystywanych w dworskiej kuchni, jak też pryncypiów rządzących ich obróbką.
Niniejsza publikacja została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich ma na celu ukazanie miejsca Księgi Sent Soví w tradycji kulinarnej istniejącej w średniowiecznej Katalonii i ówczesnym piśmiennictwie gastronomicznym. Druga to polski przekład treści źródła zaopatrzony w aparat przypisów i niezbędne objaśnienia.

 

Brak komentarzy od klienta w tym momencie.